Миниатюрни дронове с безжично зареждане унищожават насекоми-вредители (снимка: PATS) Холандска компания разработи

...
Миниатюрни дронове с безжично зареждане унищожават насекоми-вредители (снимка: PATS)
Холандска компания разработи
Коментари Харесай

Мини дронове с AI унищожават избирателно вредните насекоми 


Миниатюрни дронове с безжично зареждане унищожават насекоми-вредители 
(снимка: PATS)

Холандска компания създаде технология за заличаване на нездравословни инсекти в оранжерии благодарение на мини-дронове, инфрачервени камери и изкуствен интелект. Системата към този момент се тества, доставките ще стартират до края на годината.  

PATS е разработка на инженери от едноименната компания към университета Вагенинген. Системата е предопределена за надзор на насекомите в оранжерии. Вредителите се засичат с инфрачервени камери и се унищожават с дребни дронове, споделя за нововъведението NewAtlas. 

Решението включва съставни елементи PATS-C и PATS-X. Първият от тях съставлява набор от свързани с интернет инфрачервени камери, които са конфигурирани в цялата оранжерия. Изображението от камерите се обработва от логаритъм с изкуствен интелект, който засича инсекти, пресичащи въздушното пространство над растенията.  
още по темата
Въз основа на данните за размера на насекомото и честотата на ударите на крилата му, системата разпознава типа на насекомото. Ако то е представител на потребен тип, да вземем за пример пчела, системата не реагира. В противоположен случай PATS-X влиза в деяние. 

Вторият съставен елемент, PATS-X, се състои от един или повече дребни дронове върху платформа за безжично зареждане. Когато бъде открит пакостник, PATS-C задейства дрона и го изпраща до местоположението – машината просто го нарязва го с витлата си и се връща на “летището ”.  

Основната версия на PATS-C към този момент се употребява в 250 обекта в цяла Европа, како към този момент просто осведоми клиентите за съществуването на инсекти. PATS-X се тества и доставките се чакат тази година. 

Дроновете са позиционирани на платформа за безжично зареждане, от която изхвърчат на “мисии ”
(снимка: PATS)

Оказа се, че по време на полет моторите на дроновете излъчват ултразвук в същия диапазон като прилепите. Поради това някои инсекти съумяват да избегнат PATS-X. От една страна, разработчиците вземат това поради при основаване на навигационния логаритъм. От друга страна, поражда концепцията в оранжериите да се инсталират високоговорители, които да възпроизвеждат тези звуци и да отблъскват насекомите. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР